28 Şubat 2014 Cuma

evde çarşı simidi ( gevrek )

simit veya gevrek...günün her saatinde çıtır çıtır bi lezzet...ne yazık ki bazı şehirlerde simit kültürü olmuyor...olsa da susamsız tatsız tuzsuz simitler yapılıyor...daha önce yaşadığımız şehirde böyleydi malesef...böle durumlar için bu tarif bi yerlerde durmalı mutlaka...okuyunca yapılışı yorucu gibi gelebilir ama kesinlikle değil...





malzemelerimiz :

500 gr un (yaklaşık 4,5 su bardağı)
250 ml ılık su
50 ml sıvıyağ
1 yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
20 gr yaş maya


üzeri için :

1/2 su bardağı üzüm pekmezi
1/2 su bardağı su
susam (kavrulmuş olursa daha iyi olur ben bulamamıştım)


yapılışı :

unu tezgahın üzerine eliyoruz...(hamur yoğurma kabında değil tezgah üzerinde yoğruluyor)....ortasını havuz yapıp diğer malzemelerimizi ekliyoruz...hamurumuzu yoğuruyoruz...

hazırlanınca üzerini poşetle kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz...

sonra hamuru 10 bezeye ayırıp üzerini tekrar poşetle kapatıp bi 10 dk daha bekletiyoruz...

her bezeyi 10 cm uzunluğunda yuvarlayıp bi 10 dk daha bekletiyoruz...

en son her parçayı 40 cm uzunluğunda yuvarlıyoruz....

böylece on tane uzun hamurumuz oluyor...

uzun hamurumuzu ikiye kıvırıp bükerek uçlarını birleştiriyoruz...

bi kabın içerisinde pekmezle suyu karıştırıyoruz...

şekil verdiğimiz hamurları sırayla önce pekmezli suya sonra susama batırıyoruz...

180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişiriyoruz...

bu hamurdan toplam 10 tane simidimiz oluyor...

afiyet bal şeker olsun ;)


salatalık ağacı ;)

kahvaltı sofralarına çok yakışan şık bi sunum örneği daha...yapımı  basit ama sofralarınıza hoşluk katacak bi ağaç...hazır haftasonu gelmişken yarın denemeli ;)




malzemlerimiz :

salatalık 
domates
biber
maydonoz
1 tane çöp şiş
1 kalın dilim kaşar
maydonoz
yarım elma veya ayva


yapılışı :

ayvamızı (veya elma) tabağımızın tabanına koyuyoruz kesik kısmı alta gelecek şekilde... üzerine çöp şişi saplıyoruz...

verev şekilde kestiğimiz salatalıkları her dilimi farlı yöne bakacak şekilde sıralıyarak diziyoruz...

ağacımız oluşunca en üste dilimlenmiş kaşarı istediğimiz şekilde kesip takıyoruz...

ağacımızın etrafına domates dilimlerini ve biberleri diziyoruz...

ayvamızın görünmemesi için üzerine maydonoz dallarıyla süsleyerek kapatıyoruz...

ağacımız servise hazır...

afiyet bal şeker olsun ;)


elmalı kurabiye

en çok kurabiye tarifi olacak sanırım postlarda ;) yine çok lezzetli bi tarif





malzemelerimiz :

1 paket margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yeteri kadar un

iç harcı için :
3 adet rendelenmiş elma
3 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı tarçın


yapılışı :

oda sıcaklığında yumuşamış margarini yoğurma kabımıza alıyoruz...içerisine yoğurt, pudra şekeri, kabartma tozu, vanilya ve unu ekliyoruz...yumuşak bi hamur olacak şekilde yoğuruyoruz....

hamurumuzu merdane ile yarım cm kalınlığında açıyoruz...hamurumuzdan büyük kareler oluşturuyoruz... hamurumuzun içine çapraz köşelere gelecek şekilde elmalı harcımızdan koyuyoruz...

karşılıklı uçları üst üste getiriyoruz...(fotoğraftaki gibi)

170 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz...fırından çıkardıktan sonra kurabiyelerimiz ılıyınca üzerine pudra şekerini eleyerek serpiyoruz...

afiyet bal şeker olsun ;)

27 Şubat 2014 Perşembe

turp salatası

diyetteyken bol bol tüketilebilecek bi salata...yemeklerin yanına da yakışıyor...denenesi bi tarif daha




malzemelerimiz :

turp
nar
zeytinyağ
tuz
limon

turpu rendeleyip büyük bi kaseye alıyoruz...içerisine nar tanelerini, zeytinyağı, tuzu ve limon suyunu ekliyoruz...harmanlıyoruz...

salatamızı servis tabağımıza alıyoruz...

afiyet bal şeker olsun ;)

süzme yoğurt salatası

her yemeğin yanına yakışacak bi salata mutlaka vardır...pratik tarifler vererek seçeneklerinizi çoğaltmak istiyorum...


malzemelerimiz :

süzme yoğurt
domates
zeytinyağ
kekik
tuz

yapılışı oldukça basit...süzme yoğurdumuzu salata tabağımıza yayıyoruz...üzerine küp küp doğranıp çeytinyağ, kekik ve tuzla harmanladığımız domatesimizi ekliyoruz...

afiyet bal şeker olsun ;)

kıymalı pide


dışarda yiyebileceklerimizi evde aypmaz daha cazip geliyor bana...bunlardan biri de pide ister kaşarlı ister kıymalı, istreseniz ıspanaklı her türlü yapılabilir...




malzemelerimiz :

2 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık su
1 paket instant maya
2 tatlı kaşığı tuz


iç harcı :

250 gr kıyma
1/2 demet maydonoz
1 çarliston biber
1 kuru soğan
1 domates


yapılışı: 

hamurumuzu yoğurup 45 dk ılık ortamda mayalandırıyoruz....

bi tarafta robotta malzemelerimizi çekip karıştırıyoruz...

mayalanan hamurmuzu 4 parçaya ayırıyoruz.. hamuru açıp pide şeklini veriyoruz...üzerine 3-4 yemek kaşığı harç koyuyoruz...kenarlarını 1cm kadar kıvırıyoruz...

200 derece önceden ısıtılmış fırında kenarları kızarana kadar  pişiriyoruz...

fırından çıkınca kenarlarına tereyağı sürüyoruz...

afiyet bal şeker olsun ;)










damla sakızlı tavuk göğsü

sütlü tatlı denilince tavuk göğsünü tek geçerim...hafif leziz bi tatlı...




malzemelerimiz :

1 litre süt
1 su bardağından iki parmak eksik un
bardağın üzerini tamamlayacak kadar nişasta
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 kaşık tereyağ
1 damla sakızı

yapılışı :

derin bir tencereye 1 lt sütü boşaltıyoruz...sütün içine şekeri ekliyoruz...un,nişasta ve vanilyayı  ekliyoruz, el çırpıcısıyla sürekli karıştırarak ekliyoruz...kaynayana ve kıvamı muhallebi gibi koyulaşana kadar karıştırıyoruz...

bazen unun ve nişastasına markası değişince bu miktar yeterli olmuyor istenilen kıvamda koyulaşmıyor...böle bişeyle karşılaşınca ufak bi kasede 1-2 kaşık nişastayı az miktar suyla çözüp karıştırarak ekleyebiliriz...

muhallebi kıvamına gelince ocağı kapatıyoruz...içerisine tereyağı ve sakızımızı parçalayıp atıyoruz ...mikserle çırpıyoruz....damla sakızı olmadığı zaman şekersiz normal damla sakızı aromalı sakızları da kullanabilirsiniz...onlarla da gayet leziz oluyor...

suyla ıslattığımız kabımıza boşaltıyoruz...üzerini dilediğimiz gibi süsleyebiliriz...tamamen damak tadımıza kalmış...bazen tarçın,,, bazen dövülmüş fındık kullanıyorum ben...yukarıdaki resimde ceviz ve dövülmüş antep fıstığı kullanmıştım...

süslemeyi yaptıktan sonra buzdolabında bekletiyoruz...bi gün beklediğinde daha güzel oluyor...

afiyet bal şeker olsun ;)











26 Şubat 2014 Çarşamba

mercimekli köfte

5 çayına yapıp komşularla yiyebileceğimiz bi lezzet...



malzemelerimiz :


1 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince bulgur
2 tane kuru soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı sıvıyağ
tuz, karabiber, kimyon, pulbiber

( isteğe göre maydonoz, yeşil soğan ekleyebilirsiniz...biz köfteyi sade, ama yanında bol yeşillikle seviyoruz )

yapılışı :

mercimeği yıkayıp tencereye alıyoruz, üzerine 3 su bardağı su ekleyip haşlıyoruz...

sıvıyağı bi tavaya alıp, küçük doğranmış soğanı ve salçayı ekleyip kavuruyoruz... içine baharatları atıp ocağı kapatıyoruz....

mercimek haşlanınca ocağı kapatıyoruz...içine bulguru ekleyip karıştırıp  kapağını kapatıyoruz...bu şekilde demlenmeye bırakıyoruz...

bulgurlar iyice yumuşayınca içine salçalı sosumuzu katıp yoğuruyoruz... iyice yoğrulunca şekil veriyoruz...

eğer içine yeşillik koymak isterseniz,  şekil vermeden önce minik doğranmış yeşil soğan ve maydonozu ekleyebilirsiniz...

şekil verdiğimiz köftelerimizi servis tabağımıza alıyoruz...üzeirne nar ekşisi dökmenizi öneririm...nar ekşisi yoksa limon suyu da olabilir...

afiyet bal şeker olsun ;)






körili sebze çorbası....

yeniden soğuyan havalrla birlikte içimizi ısıtacak bi çorba tarifi verelim....köriyi daha önce yemeklerinizde kullanmadıysanız, özellikle çorba ve tavuk yemeklerinde mutlaka deneyin derim...




malzemelerimiz :

1 tane patates
1 tane havuç
1 tane kuru soğan
1,5 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı köri
2 yemek kaşığı tereyağ


yapılışı:

tereyağı ve unu tencereye koyup, unun kokusu çıkana kadar bikaç dakika kavuralım...

üzerine 6 bardak su ekleyelim.... küçük küçük doğranmış havuç, patates ve soğanı suyun içine koyalım...

iyice pişip sebzeler yumuşayana kadar kaynatalım...tuz ve köriyi ekleyelim...blenderdan geçirelim...

üzerine taze nane doğrayıp servis yapabilirsiniz...

afiyet bal şeker olsun ;)



                               


                                                 
                                     





25 Şubat 2014 Salı

limonlu pelte


her ne kadar yaz mevsimine daha uygun bi tatlı da olsa,, lezzeti her daim kendini özletecek türden...aslında çok öle şekerli bi tatlı değil,, ekşimsi bi aromaya sahip limonata tadını seviyosanız tam size göre...




malzemelerimiz :

1 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
3 su bardağı su
10 yemek kaşığı şeker
4 yemek kaşığı buğday nişastası


yapılışı :

limon suyu ve şekeri tenceremize alıp karıştırıyoruz...ayrı bi kapta suyun içinde nişastayı çözüyoruz...sonra bu karışımı da tencereye ekliyoruz...

iyice kaynayana kadar karıştırıyoruz...kaynadıktan sonra kaselere boşaltıyoruz...soğuduktan sonra dolaba alıp bikaç saat bekletiyoruz...

servis yaparken ister kaseyle servis yapalım,, ister benim yaptığım için ters çevirerek sunalım...

afiyet bal şeker olsun ;) 

içi dışı çikolata soslu kek

yoğun çikolata tadından hoşlananlar bu tarif sizin için...



malzemelerimiz :

3 yumurta
1,5 çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 paket toz çikolata sosu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
un

üzeri için :

1 paket çikolata sos
2,5 bardak süt

yapılışı :

yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz....sonra içine yağ ve sütü ekliyoruz...toz haldeki çikolata sosu ekliyoruz....ardından un,kabartma tozu ve vanilya ekliyoruz...yağlanıp hafif unlanmış kalıbımıza döküyoruz....

önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz...kek pişirirken ilk yarım saat fırını açmamamız kekimizin daha güzel kabarmasına yardımcı oluyor...

ilk yarım saatten sonraki sürede bi kürdan yardımıyla kontrol ederek içinin hamur kalmadığından emin olana kadar pişiriyoruz...

2. paket çikolata sosumuzu arkasındaki tarife uygun olarak hazırlıyoruz...( her markada farklı miktar süt kullanıldığı için paket arkasındaki tarife uygun hareket etmemiz daha iyi sonuç verecektir. )

soğuyan kekimizi kalıptan çıkarıyoruz....üzerine soğuyan çikolata sosumuzu döküyoruz...

afiyet bal şeker olsun ;)

24 Şubat 2014 Pazartesi

tahinli kurabiye

bizim evin küçük paşası tam bi kurabiye canavarı...onun için sürekli farklı tarifler deniyoruz... tahin aromasını sevenlerdenseniz mutlaka denemelisiniz...



malzemelerimiz :

1/2 su bardağı tahin
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
un

yapılışı :

malzemelerimizle ele yapışmayan bi hamur hazırlıyoruz..
üzerine nemli bi bez örtüp 15 dk dinlendiriyoruz...

dinlenmiş hamurumuzdan parçalar koparıp yuvarlayıyoruz..
yağlanıp unlanmış tepsiye diziyoruz...

170 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz...

afiyet bal şeker olsun ;)

yoğurtlu dövme ( buğday) çorbası

yazları soğuk, kışları sıcak yiyebileceğimiz bi çorba tarifi geliyor...lezzetini tarife gerek yok , bizim evin en sevilen çorbalarından...



malzemelerimiz :

1,5 çay bardağı dövme
2,5 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı un


üzeri için :
tereyağ
nane
pulbiber

yapılışı :

dövmeyi bir akşam önceden ıslatıyoruz...
pişireceğimiz zaman dövmeyi tencereye alıp üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyup haşlıyoruz...

başka bi kapta yoğurt ,un ve yumurtayı çırpıyoruz...üzerine 1 su bardağı sıcak suyu sürekli karıştırarak ekliyoruz...

yoğurtlu karışımımızı dövmenin içine ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz...

kaynadıktan sonra ocağı kapatıyoruz...tuzumuzu ekleyip bir kez daha karıştıyoruz...tuzu önce atarsak yoğurdumuzu kesebilir...onun için ocaktan alınca atıyoruz...

bir tavada tereyağı kızdırıp nane ve pulbiberi içine ekliyoruz...

çorbamızın üzerine yağını döküp servis yapıyoruz...

afiyet bal şeker olsun ;)

23 Şubat 2014 Pazar

muhammara

hem meze hem kahvaltılık olarak tadabileceğimiz bi tarif var sırada...özellikle kahvaltıda ekmeğe sürüp yemek harika oluyor...



malzemelerimiz :
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı yoğurt
1 dilim ekmek içi
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı ceviz içi
3-4 diş sarımsak
pulbiber, karabiber, kimyon


yapılışı :
bütün malzemelerimizi karıştırıyoruz..baharat oranını kendi sevdiğiniz mikatara göre ayarlayabilirsiniz...
karıştırdığımız malzemeleri servis tabağımıza alıyoruz...bu kadar basit ;)

isterseniz şekilli minik kanapeler hazırlayıp üzerine sürebilirsiniz...ister kahvaltıda ister 5 çayında tamamen size kalmış...

afiyet bal şeker olsun ;)

limonlu mısır unlu kurabiye

ağızda dağılan lezzetli mi lezzetli bi kurabiye geliyor şimdi...



malzemelerimiz :
125 gr tereyağ (margarin de olabilir)
1 çay bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
1,5 su bardağı mısır unu
2 su bardağı tepeleme un
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi

yapılışı:
tereyağ ve pudra şekerini karıştırma kabında iyice özdeşleşene kadar yoğuruyoruz..ardından diğer malzemeleri ekliyoruz...

hamurumuz hazır olunca fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz...
yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye alıyoruz...

170 derecede pişiriyoruz...üzeri hafif kızarmaya başlayınca alıyoruz...kurabiyelerimizin fotoğraftaki renkte olması yeterli...

afiyet bal şeker olsun ;)

22 Şubat 2014 Cumartesi

yağ mantısı

canınız mantı isteyince küçük küçük bükmeye üşeniyosanız tam size göre bi tarif geliyor şimdi...hem de inanılmaz lezzetli...



malzemelerimiz :
2 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 paket instant maya
yeteri kadar ılık su
tuz

iç harcı için:
200 gr kıyma
1 soğan
tuz, pulbiber

üzeri için:
sarımsaklı yoğurt
salçalı sos

yapılışı:
unu karıştırma kabına alıp süt, yağ,maya ve ılık suyu ekliyoruz...ele yapışmayacak yumuşak bi hamur yoğuruyoruz..

20 dk üzerini kapatıp dinlendiriyoruz...

soğanı rendeleyip kıyma,tuz ve pulbiberle karıştırıyoruz...

sonraa hamurumuzu açıp büyük büyük kareler kesiyoruz..ortasına kıymalı harcımından koyup bohça gibi büküyoruz...

sıvıyağda kızartıyoruz...kızaran mantıları tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurdunu ve naneyle kavurduğumuz salçamızı döküyoruz...

afiyet bal şeker olsun ;)




21 Şubat 2014 Cuma

mavi-beyaz kahvaltımız

hafta içi yoğun çalıştığımız için, cumartesi pazar kahvaltımızın biraz daha renkli olmasını seviyoruz...işte detaylar...






haşhaşlı rulo...

okulda yoğun istek alan tarifim geliyor şimdi...ne zaman bişeyler hazırlayacak olsa "haşhaşlıdan yapsana" diyor arkadaşlarım, yumuşak bi hamurişi istiyorsanız kesinlikle tavsiye ederim...



malzemelerimiz :

1 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ılık süt
1/4 su bardağı yağ
2 tatlı kaşığı şeker 
2 tatlı kaşığı tuz 
1/2 yaş maya
aldığı kadar un
üzeri için 1 yumurta sarısı

iç harcı :

100 gr haşhaş
2 çay kaşığı tuz
1/2 çay bardağı yağ
1/2 çay bardağı ılık su

yapılışı :

ılık su ve sütü karıştırıyoruz içerisine yaş mayayı ve şekeri koyup eritiyoruz...
unu ayrı bi kaba alıp ortasını havuz gibi açıyoruz...mayayı erittiğimiz karışımı içine ekliyoruz...tuz ve yağı da ekleyip hamuru yoğuruyoruz...şekil alacak kıvama gelmesi yeterli...çok sert bi hamur olmayacak...

sonraa hamurumuzu iki kat kabarana kadar mayalandırıyoruz...

hamurumuz mayalanırken  bir kabın içerisine haşhaş, yağ, ılık su ve tuzumuzu alıp karıştırıyoruz...

mayalanan hamuru 3 parçaya ayırıp ayrı ayrı açıyoruz...ben dikdörtgen şeklinde açıyorum...açtığımız hamurların üzerine haşhaşlı iç harcımızı sürüp rulo haline getiriyoruz....

3 tane büyük rulomuz olacak...üzerine yumurta sarısı sürüp  yağlanmış tepsimize alıp 30 dk kadar da tepside mayalandırıyoruz... (üzerine dövülmemiş haşhaş serpebilirsiniz)

önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz...

afiyet bal şeker olsun ;)